Bezoek Domaine Du Chenoy

Tegen Namen ligt het domein Du Chenoy. Door een tip die ik kreeg ging ik het domein bezoeken, en of het de moeite waard was…

éénmaal aangekomen werden Karen en ik vriendelijk ontvangen door Pierre-Marie die ons kort het ontstaan en de visie van het domein meegaf…

Het domein is opgestart door Phillipe de Grafé en dit zo een 15 jaar geleden, Phillipe die afkomstig was uit de streek van Bordeaux, had een droom om in België rode wijn te maken met resistente rassen vanuit Zwitserland en Duitsland. Je moet het maar durven om 15 jaar geleden 10Ha te beplanten met onbekende druivenrassen als solaris, rondo, regent, pinotin,… Hij geloofd ook in biologisch geteelde wijnen.

Het domein is een oude boerderij die stap voor stap gerenoveerd is, nu is een er cuverie met alles op en aan en staan ze professioneel heel ver.

En dan moet het beste nog komen… samen met Jean-Bernard gingen we de wijnen proeven.    Jean-Bernard die aangetrokken is door Phillipe als gérant van het domein is een technische wijnmaker vanuit de Medoc.

De wijnen waren stuk voor stuk pareltjes…

Ik ging buiten en dacht direct: mensen met zo een mooie visie, met zoveel drive om iets te bereiken en met zo een prachtige producten. Daarvan wil ik de wijnen verkopen en promoten!!

Hieronder nog extra info over het domein:

In 2000 besluit Philippe Grafé zijn mandaat als afgevaardigd bestuurder van de bekende familiezaak in wijn Grafé Lecocq te Namen op te geven en zich aan de wijnbouw te wijden. Twee jaar later, na een intense speurtocht naar de juiste terroirs, koopt hij de hoeve Domaine du Chenoy samen met elf hectare gunstig gelegen landbouwgrond, met een ondergrond geschikt voor de wijnbouw. De eerste planten worden in 2003 gezet: 12.000 stokken van de rode regentdruif. Wat later volgen pinotin, blauwe muscaat (een moderne hybride) en rondo.
Philippe Grafé gelooft in hybrides, omdat het hem toelaat veel minder chemische afweerstoffen te gebruiken. Het domein produceert twee mousserende wijnen (de witte Perle de Wallonie en de rosé Eclat de Rose), twee witte wijnen (Combes aux Hérons en La Foliette), een rosé (Fleur de Vigne), twee rode (Butte aux Lièvres en Taille aux Renards) en een likeurwijn van de blauwe muscaat. 
Op het concours AWC te Wenen vielen verschillende van de wijnen in de prijzen, waaronder een zilveren medaille voor de Perle de Wallonie. Ook op het Concours Mondial te Brussel haalden enkele wijnen van dit relatief onbekende domein bronzen en zilveren medailles, een bewijs dat ook met hybride druiven mooie wijnen gemaakt kunnen worden.

Domaine viticole du Chenoy